
Ivrige skoleledere og lærere fra ungdomsskolene i Arendal, Tvedestrand, Risør, Gjerstad, Åmli, Vegårshei og Froland var samlet for å få kompetanseheving innen kunstig intelligens (KI). Haakon Sundbø, Institutt for IKT ved UiA og Gry Jacobsen fra Grimstad Ungdomsskole og UiA var faglig ansvarlige for samlingen. Dette er den første av to planlagte samlinger denne høsten. Mye har skjedd rundt KI de siste årene og stadig ble vi påminnet om at den første ChatGPT ble tatt bruk i nov 2022, altså for under to år siden.
Alle lærere skal ha profesjonsfaglig digital kompetanse og var målet var å skape en bro fra digital teknologi til klasserommet. I forkant av samlingen der 154 lærere svarte, kom det frem at flere hadde bekymringer rundt hvordan vurderingen av elevenes kompetanse skulle foregå og at de ønsket å lære mer om dette.
I følge Stortingsmelding 21 (2016–2017) “Lærelyst – tidlig innsats og kvalitet i skolen” er kollektiv skolebasert kompetanseheving en prosess der hele skolen, inkludert ledelsen og alle ansatte, deltar i en felles utviklingsprosess på arbeidsplassen. Målet er å forbedre skolens samlede kunnskap, holdninger og ferdigheter innen læring, undervisning og samarbeid. Tilnærmingen er mer effektiv enn individuelle tiltak fordi den skaper en felles forståelse og praksis blant lærerne, kan føre til varige endringer i undervisningen. Det finnes et eget rammeverk for lærerens digitale kompetanse, kalt PfDK.
Utfordringer med KI inkluderer kritisk tenkning, kildekritikk og forståelse for hvordan man kan bruke verktøyet.
Alle fikk prøve KI-praterobotene for ungdomsskolene på Agder. Det ble eksperimentert, prøvd ut og vi ble gjort kjent med det store mulighetsrommet disse praterobotene gir både elever og lærere.
Denne saken ble først publisert på Østre Agder-samarbeidet sine nettsider av Helene Kløcker
Siste aktueltsaker
Gjør kompetanseheving til kollektiv vekst – presentasjon NKUL 2025
Hvordan kan vi sikre at kompetanseheving blir mer enn enkeltstående tiltak – og heller utvikles til en kollektiv og varig praksis i skolen og barnehagen? På NKUL 2025 presenterte vi hvordan felles nettressurser kan fungere som fleksibel drivkraft i lokale utviklingsprosesser.
LIFT er lansert – En åpen, digital ressursplattform for læring og utvikling
Hvordan kan vi gjøre kompetanseutvikling mer tilgjengelig, inspirerende og relevant? Det er spørsmålet bak LIFT – lift.uia.no, en ny, åpen digital plattform fra Universitetet i Agder som nå er lansert. På LIFT vil du finne et rikt og variert innhold – med artikler, videoer, podkaster og praktiske verktøy som kombinerer forskning, erfaring og pedagogisk praksis. Alt er fritt tilgjengelig, helt uten innlogging.
Skoleledere i Agder leder an i digital utvikling
Gjennom fire samlinger har skoleledere ved videregående skoler i Agder, sammen Agder fylkeskommune i partnerskap med Universitetet i Agder (UiA), arbeidet med å styrke skolenes digitale modenhet og utvikle strategier for utviklingen av den profesjonsfaglige digitale kompetansen (PfDK) ved skolene, og kompetanseheving i kunstig intelligens (KI).