Lærerens KI-verktøykasse
En lærers KI-verktøykasse er et sett med smarte digitale verktøy eller arbeidsmåter som bruker kunstig intelligens for å gjøre lærerens jobb enklere og bedre. Disse verktøyene hjelper lærere med å spare tid på rutinearbeid, forstå elevenes læring bedre og finne nye måter å undervise på. Verktøykassen er ikke bare til for å spare tid, men også for å gjøre undervisningen mer tilpasset og framtidsrettet.

KI som digital assistent
Det er jo bare din egen fantasi som setter grenser for hva du kan bruke KI til – og tilgang til nyttige KI-ressurser, selvfølgelig. Men en reell utfordring er å venne seg til at KI-teknologi kan brukes på mange ulike måter. Det er fort gjort å bruke mye tid på en oppgave du ikke engang tenker over at KI kan løse for deg.
For eksempel strevde jeg med nedlasting av en lydfil fra en nettside uten nedlastingsknapp, siden jeg trengte filen offline. Etter nesten en time med frustrasjon kom jeg på at jeg kunne spørre KI – og da tok det bare et par minutter før jeg hadde løsningen.
Som lærer har du sannsynligvis allerede tilgang til flere KI-verktøy som kan forenkle arbeidshverdagen din , for eksempel Microsoft Copilot, Google Gemini eller tilpassede chatboter a la Odin Nøsens Tenkemotoren. Tenk på KI som en digital assistent som alltid står klar til å hjelpe deg med alt fra enkle oppgaver til komplekse pedagogiske utfordringer.

KI i lærerhverdagen
Lærerhverdagen er fullpakket, og administrative oppgaver spiser av verdifull tid du kunne brukt med elevene dine. Her er noen KI-løsninger som kan gi deg mer tid til det som virkelig betyr noe:
Tavle-til-tekst: Ta bilde av tavla etter en brainstorming eller undervisningsøkt og la KI gjenkjenne håndskriften, organisere innholdet i stikkord og lage et strukturert dokument.
Forslag ledetekst: Jeg har tatt et bilde av tavla etter dagens time om fotosyntese. Kan du gjenkjenne teksten, organisere punktene logisk, og lage et ryddig dokument jeg kan dele med elevene?
Sammendrag av møter: Etter et langt teammøte eller foreldremøte, last opp notatene dine og be om et strukturert sammendrag med tydelige handlingspunkter.
Forslag ledetekst: Her er mine håndskrevne notater fra ukens teammøte. Kan du organisere dette i: 1) Viktige beslutninger, 2) Oppgaver med ansvarlige og frister, og 3) Diskusjonspunkter for neste møte?
Programvarehjelp: Spar tid på å lete gjennom veiledninger og tutorials
Forslag ledetekst: Hvordan lager jeg en rullegardinmeny i Google Forms som viser forskjellige spørsmål basert på elevens første svar? Gi meg en trinnvis veiledning med skjermbilder om mulig.
Meldings-/Epost-maler: Få hjelp til å skrive tydelige, profesjonelle meldinger til foreldre eller ledelse.
Forslag ledetekst: Hjelp meg å skrive et utkast til en melding/epost til foreldre om kommende utviklingssamtaler. Jeg vil informere om dato og tid (15-16. november), at samtalene varer 20 minutter, at elevene skal være med, og at de kan forberede seg ved å snakke med barnet om trivsel og faglige utfordringer.
Spørsmålsforslag til samtaler: Få hjelp til å forberede gode samtaler.
Forslag ledetekst: Jeg skal ha elev- og utviklingsssamtaler med elever i 8. klasse. Kan du foreslå 15 gode spørsmål inndelt i disse kategoriene: 1) Faglig utvikling, 2) Trivsel og sosiale relasjoner, 3) Læringsstrategier og arbeidsvaner, og 4) Mål og drømmer for fremtiden? Spørsmålene bør være åpne og invitere til refleksjon.
KI kan være en verdifull sparringspartner for å reflektere over din egen undervisning.
Forslag ledetekst: Jeg merker at jeg sliter med å engasjere noen elever i klassen min, spesielt under diskusjoner. Kan du stille meg 5-7 reflekterende spørsmål som kan hjelpe meg å analysere situasjonen og tenke på alternative tilnærminger? Fokuser på klasseroms-dynamikk, ulike læringsstiler, og hvordan jeg kan skape tryggere rom for elevdeltagelse.

Bruke KI i planlegging og forberedelse
Med KI som planleggingsassistent kan du omdirigere energien din fra å finne på oppgaver og aktiviteter til å gjøre dem virkelig relevante for akkurat dine elever. For eksempel kan du be om et undervisningsopplegg for et spesifikt kompetansemål, få det levert på få sekunder, og deretter bruke din faglige kompetanse til å justere vanskelighetsgrad, knytte det til lokale forhold eller tilpasse det til elevgrupper med særskilte behov. En annen tidsbesparende strategi er å laste opp tidligere undervisningsopplegg til KI og be om forslag til oppdateringer, nye aktiviteter eller differensieringsmuligheter – dette gir deg «ny vin på gamle flasker» uten å måtte starte fra bunnen av.
Undervisningsplanlegging
Husk at KI er særlig nyttig for de delene av planleggingsarbeidet som føles mest repetitive eller kreativt utfordrende – som å generere diskusjonsspørsmål, utforme arbeidsark i ulike vanskelighetsgrader, eller finne nye innfallsvinkler til temaer du har undervist i mange ganger før. På den måten frigir du mental kapasitet til å fokusere på relasjonene med elevene, som er det KI aldri kan erstatte.
Eksempler på KI-bruk i planlegging
Forslag ledetekster:
- Lag en 10-minutters introduksjonsaktivitet til temaet [TEMA] for [TRINN]
- Lag 5 differensierte exit-tickets for å sjekke forståelse av [TEMA] på slutten av timen
- Foreslå 3 måter å visualisere [BEGREP/PROSESS] for elever som lærer best visuelt
- Gi meg 10 åpne spørsmål som starter med ‘Hva ville skje hvis…’ relatert til [TEMA]
- Lag en ‘Fylt på 4’ aktivitet for [TEMA] med 4 fakta, 3 begreper, 2 spørsmål og 1 analogi
Progresjon i et emne: Få hjelp til å bygge opp en logisk læringsprogresjon.
Forslag ledetekst: Jeg skal undervise om brøk i 5. klasse over tre uker. Kan du lage en progresjonsplan som starter med grunnleggende forståelse og bygger opp til brøkregning med ulike nevnere? Inkluder 2-3 aktiviteter for hver fase og hvordan jeg kan sjekke forståelse underveis.
Tverrfaglige muligheter: Finn naturlige koblinger mellom fagområder.
Forslag ledetekst: Jeg underviser i naturfag om økosystemer for 8. trinn. Hvilke tverrfaglige koblinger kan jeg lage til: 1) norsk (teksttyper/skriving), 2) matematikk, 3) samfunnsfag, og 4) kunst og håndverk? Gi konkrete aktiviteter for hver kobling.
Kreative oppgaver: Få forslag til oppgaver som utfordrer elevene på ulike måter.
Forslag ledetekst: Jeg underviser i norsk for 9. trinn om argumenterende tekster. Kan du foreslå 5 engasjerende skriveoppgaver med aktuelle temaer som både gutter og jenter vil finne interessante? Oppgavene bør være relevante for ungdom og ha tydelige vurderingskriterier.
Bruke KI med kompetansemål til undervisningsaktiviteter:
Forslag ledetekst: Bruk denne ledeteksten: Dette er kompetansemålet jeg skal undervise mot: [LÆRINGSMÅL]. Kan du foreslå: 1) Tre ulike inngangsaktiviteter for å engasjere elevene, 2) To hovedaktiviteter som bygger dyp forståelse, 3) En avsluttende aktivitet som lar elevene demonstrere kompetansen sin, og 4) Hvordan jeg kan vurdere måloppnåelse?
Rollespill med historiske personer: Skap engasjerende møter med historiske figurer.
Forslag ledetekst: Kan du lage et rollespill der du tar rollen som Marie Curie som besøker klasserommet vårt? Elevene er 12-13 år og vi lærer om radioaktivitet og vitenskapelige oppdagelser. Du skal svare på spørsmål om livet ditt, utfordringene du møtte som kvinnelig forsker, og betydningen av oppdagelsene dine. Hold svarene enkle men faglig korrekte.
Generering av diskusjonsspørsmål: Få hjelp til å skape gode samtaler i klasserommet.
Forslag ledetekst: Vi har nettopp lest «Karens jul» av Amalie Skram i norskfaget på videregående. Kan du lage 8 diskusjonsspørsmål på ulike nivåer? Inkluder både faktaspørsmål, tolkningsspørsmål, og spørsmål som kobler teksten til samtiden og elevenes egne erfaringer.
Kildekritikk og KI
Bruk KI som et redskap for å lære elevene om kildekritikk.
Konkret aktivitet: KI-faktasjekker
- La KI generere en tekst om et tema dere har jobbet med
- Be elevene identifisere påstander i teksten som krever kildehenvisninger
- La elevene faktasjekke disse påstandene mot pålitelige kilder
- Diskuter hvor KI kan ta feil og hvorfor
Forslag ledetekst: Skriv et kort avsnitt om klimaendringer som inneholder både fakta og noen konkrete feil. Merk ikke hvor feilene er – dette er en øvelse for elevene mine i å være kritiske til informasjon.
Lenker
- Ressurs om trygg bruk av KI i klasserommet
Gå til nettsiden her - Ressurs om å arbeide med kildekritikk i klasserommet
Gå til nettsiden her
Andre temaressurser:
Hva er kunstig intelligens?
En enkel innføring i hva kunstig intelligens er, hvordan KI-verktøy fungerer, og hvilke muligheter KI gir i klasserommet. For deg som vil forstå grunnprinsippene før du tar teknologien i bruk.
La elevene bruke KI som kreativ partner
Praktiske metoder for å la elevene utforske KI som kreativt verktøy. Hvordan teknologien kan støtte elevenes skapende prosesser, styrke deres idéutvikling og gi rom for dypere faglig utforskning.
Kunstig intelligens og lærerens PfDK
Hvordan KI kan integreres i din digitale lærerkompetanse og styrke din profesjonelle praksis. For deg som vil utforske hvordan ny teknologi kan styrke undervisningen og din rolle som pedagog.
KI som utjevnende verktøy
Hvordan KI kan støtte mangfoldet i klasserommet gjennom tilpasset opplæring. Praktiske strategier for å bruke kunstig intelligens til å møte behovene hos både faglig sterke elever, elever som strever og flerspråklige elever.
Kunstig intelligens og vurdering i skolen
Hvordan kunstig intelligens kan utnyttes i vurderingsprosesser. Konkrete eksempler på bruk av KI for å skape bedre tilbakemeldinger, utvikle vurderingskriterier og egen vurderingspraksis.
Å undervise elever om kunstig intelligens
Hvordan undervise om KI-teknologiens muligheter og begrensninger? Her finner du opplegg for å styrke elevenes kritiske tenkning og digitale dømmekraft i møte med kunstig intelligens i samfunnet og eget liv.
Bidragsytere:

Haakon Sundbø
Haakon Sundbø jobber innen IKT-utdanning ved Universitetet i Agder. Med bakgrunn i kompetanseutvikling for barnehage og skole, er Haakon en pådriver for profesjonell vekst innen PfDK. Han leder instituttets arbeid innen tilskuddsordning for lokal kompetanseutvikling i barnehage og grunnopplæring, samt insituttets EVU-tilbud.
Les mer på uia.no
E-post: haakon.sundbo@uia.no

Gry Jacobsen
Gry Jacobsen er norsk- og engelsklærer, skolebibliotekar, og ressurslærer IKT på Grimstad ungdomsskole. Har jobbet i DEKOMP siden 2019 med å utvikle og gjennomføre kompetansehevingstiltak i partnerskap med kommuner, skoler, barnehager og fylke, med fokus på vurdering, digital didaktikk og trygg bruk av kunstig intelligens.
Les mer på uia.no
E-post: gry.jacobsen@uia.no

Maria Taraldsen
Maria Taraldsen er realistlærer med spesialpedagogisk ekspertise fra Sam Eyde VGS. Siden 2019 har Maria jobbet i tilskuddsordningene med å utvikle og gjennomføre kompetansehevingstiltak i partnerskap med kommuner, skoler, barnehager og fylke, med fokus på vurdering, digital didaktikk og trygg bruk av kunstig intelligens.
Les mer på uia.no
E-post: maria.taraldsen@uia.no