La elevene bruke KI som kreativ partner

Kunstig intelligens kan være et nyttig og inspirerende verktøy i skapende prosjekter. Når elever får bruke KI i kreative prosesser, kan det gi dem flere innganger til idéutvikling, tekstproduksjon, visuell formidling og refleksjon. KI erstatter ikke elevenes egne tanker, men kan støtte dem i å komme i gang, utforske nye uttrykksformer og utvikle egne ideer

Utforsking og eksperimentering med KI

For at elevene skal få utbytte av KI i kreative fag, trenger de både rom for utforsking og støtte til å bruke teknologien bevisst. Læreren spiller en viktig rolle som veileder og samtalepartner, og kan bidra til at elevene reflekterer over ideene de får, vurderer kvaliteten på innholdet og setter sitt eget preg på det som skapes.

KI egner seg godt i tverrfaglige prosjekter og i arbeid med tekster, bilder, drama og diskusjon. Når elevene inviteres til å eksperimentere, sammenligne og bearbeide innhold, kan KI bli en medspiller som utfordrer vanetenkning og inspirerer til å prøve nye former for uttrykk og fortelling.

Skap karakterer og verdener med hjelp fra KI

KI kan være et godt verktøy for idéutvikling i fortellinger, spillkonsepter eller dramaprosjekter. Elevene kan bruke KI til å utvikle karakterbeskrivelser, konflikter og bakgrunnshistorier, og deretter bygge videre på dette i skriving, rollespill, tegning eller drama. Dette gir raskt et utgangspunkt som gjør det lettere for elever å komme i gang – og samtidig en mulighet til å forme stoffet videre med eget uttrykk.

Forslag til oppgave:
Be elevene bruke KI til å skape en rollefigur og en kort bakgrunnshistorie, som de deretter skal bruke i en egen tekst, et skuespill, en tegneserie eller som en karakter i et digitalt spillunivers. Elevene kan også jobbe i grupper og lage en hel «verden» med innbyggerne sine.

Eksempel på instruks og resultat fra KI

KI-instruksjon:
“Lag en spennende rollefigur til en ungdomsfortelling. Karakteren skal være 15 år, ha en spesiell ferdighet, en skjult hemmelighet og en konflikt med en annen person. Skriv en kort beskrivelse av bakgrunn, personlighet og utfordring.”Navn: Leona (15)

Bakgrunn: Leona vokste opp i en liten kystby, men flyttet nylig til en større by sammen med faren sin etter foreldrenes skilsmisse. Hun savner havet, stillheten og bestevenninnen hun måtte forlate, og trives ikke helt i den nye klassen.

Personlighet: Hun er observant, sta og selvstendig, men holder følelsene for seg selv. Utad virker hun trygg og kul, men hun er konstant på vakt og liker ikke å stole på folk for raskt.

Spesiell ferdighet: Leona har en ekstremt god hukommelse og husker detaljer fra samtaler, steder og hendelser nesten fotografisk. Hun bruker dette til å løse problemer – og til å holde folk ansvarlige for det de har sagt.

Skjult hemmelighet: Leona vet noe om en hendelse som skjedde før hun flyttet – noe hun var vitne til, men aldri fortalte til noen. Hun er redd for hva som vil skje hvis sannheten kommer ut.

Konflikt: På den nye skolen kommer hun i konflikt med Iben, en populær elev som viser seg å ha en uventet kobling til hemmeligheten Leona bærer på. Samtidig begynner Leona å mistenke at Iben skjuler noe også.

Gi nye perspektiver med KI-genererte stemmer

KI kan brukes til å generere ulike synsvinkler på en sak, og det gir elevene mulighet til å sette seg inn i andres tanker og erfaringer. Dette kan brukes i samfunnsfag, norsk eller tverrfaglig arbeid med demokrati og medborgerskap, og kan utvikles videre i kreative formater som fiktive dagbøker, intervjuer, filmklipp eller podkast.

Forslag til oppgave:
Velg et tema, for eksempel skjermbruk, klimaendringer, digital overvåking eller retten til utdanning. Be elevene be KI lage fire fiktive personer med ulike bakgrunner og syn på saken. Elevene skal velge én av disse og skrive en fiktiv tekst – f.eks. en tale, dagbokinnlegg eller nyhetskommentar – sett fra deres ståsted.

Eksempel på instruks og resultat fra KI

Tema: Skjermbruk blant unge
Lag fire fiktive personer med ulike synspunkter. Hver person skal ha alder, yrke, bosted og en kort forklaring på hvorfor de mener som de gjør.

1. Elin (44), lærer, Bodø
«Jeg ser hver dag hvordan elevene blir slitne og ukonsentrerte. De klarer ikke å være uten mobil mer enn noen få minutter. Jeg mener vi må sette tydelige grenser og ha mer mobilfrie soner, både på skolen og ellers.»

2. Aksel (16), elev, Bergen
«Skjermen er en naturlig del av livet mitt. Jeg bruker mobilen til skolearbeid, kontakt med venner og underholdning. Problemet er ikke skjerm i seg selv, men hvordan vi bruker den. Jeg mener voksne overdriver farene.»

3. Nasra (37), psykolog, Oslo
«Jeg møter mange ungdommer med søvnproblemer og stress knyttet til sosiale medier. Jeg tror vi må snakke mer om digitale vaner og bevissthet, ikke bare forby ting. Det handler om balanse og kunnskap.»

4. Morten (70), pensjonist, Lillehammer
«Jeg skjønner ikke hvorfor ungdom må være på skjerm hele tiden. Før var vi ute og møttes ansikt til ansikt. Jeg er redd for at de mister evnen til å kommunisere ordentlig. Jeg synes det har gått for langt.»

Bruke KI i bearbeiding av eget materiale

Ved å bruke elevenes eget utgangspunkt er det mulig å innlemme KI i loopen og omforme og jobbe videre med eget materiale. De lærer å identifisere hvilke deler som er verdifulle, og hvilke som trenger egen bearbeiding for å bli virkelig originale. Denne prosessen styrker deres evne til kritisk vurdering og problemløsning, samtidig som den gir dem erfaring med moderne digitale verktøy.

Et eksempel på bruk av KI i der elevene bruker eget arbeid i samarbeid med KI:

Elevene hadde sett Rådebank sesong 2, og fått i oppgave å jobbe i grupper og lage en podcast der de skulle reflektere rundt spesifikke utdelte oppgaver og temaer i sesongen. De fikk også beskjed om at de skulle sørge for at gruppedeltakerne fikk omtrent like mye å si, og at de skulle jobbe med podcast som sjanger og få til en naturlig samtale rundt dette.

Elevene gikk i gang med arbeidet, og lagde et utkast til manus. Det var frustrasjon på gruppa, fordi det var vanskelig å få til en naturlig god flyt i manus, og fordele fagstoff og refleksjoner på deltakerne.

Etter spørsmål til lærer, fikk de beskjed om at de kunne bruke KI til hjelp med deres utkast, og ba KI om å generere et podcast-manus ut fra deres egen kladd, uten å legge til stoff, med unntak av replikker som bidro til en naturlig samtale gruppemedlemmene i mellom.

Her hadde altså elevene jobbet med eget utkast på forhånd, som de så brukte KI til det som er en enkel oppgave for KI å omforme innhold. Elevene ble lykkelige over å kunne bruke KI på det de oppfattet som en fornuftig måte. De brukte god tid i etterkant for å gå gjennom manuset  og sørge for at språk og innhold passet til de ulike gruppemedlemmene under veiledning av lærer.

Eksempel på instruks til KI

Vi skal lage en podcast sammen med tre andre personer som skal vare 5 minutter. Vi går i 8.klasse. Her er oppgaven: Et selvmord rommer mange følelser for de som står igjen. 

Sesong 2 av serien Rådebank handler mest om Sivert og hans utfordringer som ender i selvmord. I ettertid blir fokuset på GT, Hege, far til Sivert og Nilsen og hvordan de håndterer på ulike måter. Hvilke følelser kjenner de på, og hva gjør de for å komme seg gjennom den første tida? 

Dere skal lage en «podcast» på 5 minutter der dere snakker om noen av disse emnene knyttet til serien. Disse kan være: 

  • Sorg
  • Sinne
  • Angst
  • Depresjon
  • Likegyldighet
  • Tomhet

Kan du hjelpe meg med et forslag til manuskript for 4 personer? Vær nøye på å fordele replikkene mellom fire deltakere, som skal ha si omtrent like mye gjennom podcasten. Legg inn overganger i manus slik at samtalen flyter naturlig. Du kan rette opp i grammatikk og andre språkfeil, men hold deg til samme nivå som i utkastet. 

Her er det vi har laget til nå som utkast: 

Refleksjon over samarbeid mellom KI og elev

Prosjektene gir også et grunnlag for refleksjon. Elevene bør diskutere hvordan samarbeidet med KI har påvirket den kreative prosessen. Sørg for å etablere klare retningslinjer for bruk av KI, og samarbeid med IT-ansvarlige for å sikre at verktøyene er trygge og godkjente for bruk med elever.Når vi utforsker KI som kreativ inspirasjonskilde, vil dere møte både muligheter og utfordringer.

Refleksjonspørsmål til elever

  • Hvilke deler av arbeidet ga deg de beste ideene, og hvor måtte du tilføre dine egne tanker?
  • Hvordan kan kombinasjonen av KI-genererte innspill og dine egne ideer gjøre arbeidet ditt unikt?
  • På hvilken måte utfordret samarbeidet med KI din måte å tenke kreativt på?

Lenker

Andre temaressurser:

Hva er kunstig intelligens?

Hva er kunstig intelligens?

En enkel innføring i hva kunstig intelligens er, hvordan KI-verktøy fungerer, og hvilke muligheter KI gir i klasserommet. For deg som vil forstå grunnprinsippene før du tar teknologien i bruk.

les mer
Kunstig intelligens og lærerens PfDK

Kunstig intelligens og lærerens PfDK

Hvordan KI kan integreres i din digitale lærerkompetanse og styrke din profesjonelle praksis. For deg som vil utforske hvordan ny teknologi kan styrke undervisningen og din rolle som pedagog.

les mer
KI som utjevnende verktøy

KI som utjevnende verktøy

Hvordan KI kan støtte mangfoldet i klasserommet gjennom tilpasset opplæring. Praktiske strategier for å bruke kunstig intelligens til å møte behovene hos både faglig sterke elever, elever som strever og flerspråklige elever.

les mer
Lærerens KI-verktøykasse

Lærerens KI-verktøykasse

Konkrete tips for hvordan du kan bruke KI i planlegging, vurdering og undervisning. Tidsbesparende verktøy og kreative løsninger som gjør lærerhverdagen enklere og mer inspirerende.

les mer
Kunstig intelligens og vurdering i skolen

Kunstig intelligens og vurdering i skolen

Hvordan kunstig intelligens kan utnyttes i vurderingsprosesser. Konkrete eksempler på bruk av KI for å skape bedre tilbakemeldinger, utvikle vurderingskriterier og egen vurderingspraksis.

les mer
Å undervise elever om kunstig intelligens

Å undervise elever om kunstig intelligens

Hvordan undervise om KI-teknologiens muligheter og begrensninger? Her finner du opplegg for å styrke elevenes kritiske tenkning og digitale dømmekraft i møte med kunstig intelligens i samfunnet og eget liv.

les mer

Bidragsytere:

Haakon Sundbø

Haakon Sundbø

Haakon Sundbø jobber innen IKT-utdanning ved Universitetet i Agder. Med bakgrunn i kompetanseutvikling for barnehage og skole, er Haakon en pådriver for profesjonell vekst innen PfDK. Han leder instituttets arbeid innen tilskuddsordning for lokal kompetanseutvikling i barnehage og grunnopplæring, samt insituttets EVU-tilbud.

Les mer på uia.no

E-post: haakon.sundbo@uia.no

Gry Jacobsen

Gry Jacobsen

Gry Jacobsen er norsk- og engelsklærer, skolebibliotekar, og ressurslærer IKT på Grimstad ungdomsskole. Har jobbet i DEKOMP siden 2019 med å utvikle og gjennomføre kompetansehevingstiltak i partnerskap med kommuner, skoler, barnehager og fylke, med fokus på vurdering, digital didaktikk og trygg bruk av kunstig intelligens.

Les mer på uia.no

E-post: gry.jacobsen@uia.no

Maria Taraldsen

Maria Taraldsen

Maria Taraldsen er realistlærer med spesialpedagogisk ekspertise fra Sam Eyde VGS. Siden 2019 har Maria jobbet i tilskuddsordningene med å utvikle og gjennomføre kompetansehevingstiltak i partnerskap med kommuner, skoler, barnehager og fylke, med fokus på vurdering, digital didaktikk og trygg bruk av kunstig intelligens.

Les mer på uia.no

E-post: maria.taraldsen@uia.no