Kunstig intelligens og lærerens PfDK

Kunstig intelligens (KI) er i ferd med å bli en naturlig del av både elevenes hverdag og skolens praksis. Selv om KI ikke er nevnt eksplisitt i LK20, er det mange innganger til å inkludere temaet i undervisningen – både i fagene og som en del av skolens helhetlige danningsoppdrag. Lærere har et ansvar for å gi elevene både ferdigheter og forståelse, og her er lærerens profesjonsfaglige digitale kompetanse (PfDK) et nyttig rammeverk.

KI i LK20: Mer enn kompetansemål

Selv om kunstig intelligens ikke er direkte nevnt i kompetansemålene, er det fullt mulig – og aktuelt – å undervise om KI innenfor rammene av LK20. Dette gjelder spesielt områder som digital dømmekraft, kildekritikk, personvern og opphavsrett, som er aktuelle i mange fag.

Overordnet forståelse for hva som ligger i begrepet kunstig intelligens, hva generativ KI er, og hvordan KI som teknologi er utviklet og fungerer, er temaer som vil være relevante å inkludere i elevenes opplæring i flere fag. Det betyr at undervisning om KI handler både om å bruke teknologien og å forstå hva den gjør med samfunnet, kommunikasjon, fagkunnskap og læring.

KI som en del av skolens verdigrunnlag og formål

Læreplanens generelle del og fagenes “Om faget”-tekster gir klare føringer for at elevene skal utvikle kritisk tenkning og digital forståelse. Dette åpner for å jobbe med kunstig intelligens som tema i mange fag – selv om kompetansemålene ikke nevner det eksplisitt.

Formålsparagrafen i opplæringsloven sier at skolen skal “åpne dører mot verden og fremtiden.” Kunstig intelligens er en viktig del av denne framtiden, og derfor bør vi ruste elevene til å forstå og forholde seg aktivt og bevisst til teknologien.

PfDK: Hva bør lærere kunne om kunstig intelligens?

Rammeverket for lærerens profesjonsfaglige digitale kompetanse (PfDK) beskriver hvilke digitale ferdigheter og forståelser lærere bør ha – også når det gjelder kunstig intelligens. KI omtales i flere av kompetanseområdene:

Fag og grunnleggende ferdigheter: Læreren må forstå hvordan KI kan påvirke fagkunnskap og måten vi forholder oss til kunnskap på.

Etikk: Læreren må kunne reflektere over etiske og juridiske problemstillinger ved bruk av KI og læringsanalyse.

Pedagogikk og fagdidaktikk: Læreren må kunne kritisk vurdere og ta i bruk KI-verktøy og adaptive læremidler i undervisningen.

Ledelse av læringsprosesser: Læreren må forstå hvordan KI både utfordrer og skaper nye muligheter for undervisning og læring.

Endring og utvikling: Læreren må forstå hvordan KI endrer skolens og lærerens rolle, og tilpasser egen praksis i møte med ny teknologi.

En felles utfordring – og mulighet

KI forandrer hvordan vi jobber, lærer og samhandler. Det betyr at vi som lærere må forstå både mulighetene og utfordringene teknologien bringer. Når vi styrker vår egen profesjonsfaglige digitale kompetanse, står vi bedre rustet til å støtte elevene i å bli kritiske, kreative og ansvarlige deltakere verden de møter utenfor skolen.

Hva betyr dette i praksis?

Å utvikle sin PfDK knyttet til KI handler ikke bare om å lære seg nye verktøy, men om å forstå teknologien og bruke den på en pedagogisk og etisk forsvarlig måte. Her er noen praktiske eksempler:

  • Bruk generativ KI (f.eks. ChatGPT eller bilderedigeringsverktøy) i undervisningen for å drøfte hva som er ekte og falskt, hva som er god informasjon, og hva som er manipulert.

  • Snakk med elevene om hvordan algoritmer påvirker nyheter, sosiale medier og informasjonssøk.

  • Vis hvordan KI kan brukes som støtte i skriveprosesser, og diskuter samtidig hvordan man vurderer kvalitet og kildegrunnlag.

  • Ta stilling til hvordan KI kan brukes som hjelpemiddel – men også hvilke situasjoner det ikke egner seg for.

  • Utforsk sammen med kolleger hvordan ulike fag blir påvirket av ny teknologi, og hvordan dere kan tilpasse undervisningen.

Lenker

Andre temaressurser:

Hva er kunstig intelligens?

Hva er kunstig intelligens?

En enkel innføring i hva kunstig intelligens er, hvordan KI-verktøy fungerer, og hvilke muligheter KI gir i klasserommet. For deg som vil forstå grunnprinsippene før du tar teknologien i bruk.

les mer
La elevene bruke KI som kreativ partner

La elevene bruke KI som kreativ partner

Praktiske metoder for å la elevene utforske KI som kreativt verktøy. Hvordan teknologien kan støtte elevenes skapende prosesser, styrke deres idéutvikling og gi rom for dypere faglig utforskning.

les mer
KI som utjevnende verktøy

KI som utjevnende verktøy

Hvordan KI kan støtte mangfoldet i klasserommet gjennom tilpasset opplæring. Praktiske strategier for å bruke kunstig intelligens til å møte behovene hos både faglig sterke elever, elever som strever og flerspråklige elever.

les mer
Lærerens KI-verktøykasse

Lærerens KI-verktøykasse

Konkrete tips for hvordan du kan bruke KI i planlegging, vurdering og undervisning. Tidsbesparende verktøy og kreative løsninger som gjør lærerhverdagen enklere og mer inspirerende.

les mer
Kunstig intelligens og vurdering i skolen

Kunstig intelligens og vurdering i skolen

Hvordan kunstig intelligens kan utnyttes i vurderingsprosesser. Konkrete eksempler på bruk av KI for å skape bedre tilbakemeldinger, utvikle vurderingskriterier og egen vurderingspraksis.

les mer
Å undervise elever om kunstig intelligens

Å undervise elever om kunstig intelligens

Hvordan undervise om KI-teknologiens muligheter og begrensninger? Her finner du opplegg for å styrke elevenes kritiske tenkning og digitale dømmekraft i møte med kunstig intelligens i samfunnet og eget liv.

les mer

Bidragsytere:

Haakon Sundbø

Haakon Sundbø

Haakon Sundbø jobber innen IKT-utdanning ved Universitetet i Agder. Med bakgrunn i kompetanseutvikling for barnehage og skole, er Haakon en pådriver for profesjonell vekst innen PfDK. Han leder instituttets arbeid innen tilskuddsordning for lokal kompetanseutvikling i barnehage og grunnopplæring, samt insituttets EVU-tilbud.

Les mer på uia.no

E-post: haakon.sundbo@uia.no

Gry Jacobsen

Gry Jacobsen

Gry Jacobsen er norsk- og engelsklærer, skolebibliotekar, og ressurslærer IKT på Grimstad ungdomsskole. Har jobbet i DEKOMP siden 2019 med å utvikle og gjennomføre kompetansehevingstiltak i partnerskap med kommuner, skoler, barnehager og fylke, med fokus på vurdering, digital didaktikk og trygg bruk av kunstig intelligens.

Les mer på uia.no

E-post: gry.jacobsen@uia.no

Maria Taraldsen

Maria Taraldsen

Maria Taraldsen er realistlærer med spesialpedagogisk ekspertise fra Sam Eyde VGS. Siden 2019 har Maria jobbet i tilskuddsordningene med å utvikle og gjennomføre kompetansehevingstiltak i partnerskap med kommuner, skoler, barnehager og fylke, med fokus på vurdering, digital didaktikk og trygg bruk av kunstig intelligens.

Les mer på uia.no

E-post: maria.taraldsen@uia.no