Å undervise elever om kunstig intelligens

Kunstig intelligens er allerede en del av elevenes hverdag – fra anbefalinger på TikTok til taleassistenter og bildegenerering. Men hvordan kan vi hjelpe dem å forstå hva KI egentlig er, hvordan den fungerer, og hvilke konsekvenser den har for samfunnet? Her presenterer vi tre ulike innganger til undervisning om kunstig intelligens: som teknologi, som tema for utforsking og diskusjon, og som verktøy i læringsarbeidet.

Undervise om KI i læringsarbeid og skriving

Den første inngangen til å undervise elever om kunstig intelligens  i utdanningen handler om å lære elevene hvordan de kan bruke KI læringsarbeid. Dette innebærer å gi elevene praktisk erfaring med KI-verktøy og vise dem hvordan de kan bruke KI til å forstå, lære og forbedre sine muntlige og skriftlige ferdigheter.

For å oppnå dette, er det viktig å undervise elevene om hvordan man velger en passende chatbot, designer gode instruksjoner til KI, og bruker KI som modell og bakgrunnsinformasjon. Elevene må også lære om ulike måter KI kan brukes i forskjellige situasjoner og oppgaver, samt når og hvordan det er passende å bruke KI – og ikke minst, hva som ikke er lov.

ROF-modellen

En nyttig fremgangsmåte for å lære elevene å lage gode ledetekster er ROF-modellen. Her gir du chatboten en ROLLE, en tydelig OPPGAVE, og sier noe om hvilket FORMAT svaret skal ha.

Vær en mattelærer (R) og forklar brøkregning på en enkel måte (O). Bruk hverdagslige eksempler, vis utregningen trinn for trinn, og ikke bruk kompliserte ord. Jeg trenger en forklaring på maksimum 250 ord (F).

Vær en norsklærer (R) og oversett disse ti vanskelige ordene fra nynorskteksten jeg leser til bokmål, og forklar betydningen slik at jeg forstår dem bedre (O). Sett opp som en tabell med nynorsk ord, bokmålsoversettelse og en kort, enkel forklaring (F).

Vær en samfunnslærer (R) og hjelp meg å forstå forskjellen mellom parlamentarisme og maktfordelingsprinsippet som jeg skal ha prøve om neste uke (O). Forklar det som om du snakker til en 9. klassing, bruk enkle sammenligninger, og lag en kort oppsummering på 5-7 punkter til slutt (F).

    Eksempler på hvordan KI kan brukes i ulike fag:

    • Som en skrivepartner som gir deg tilbakemeldinger og forslag til forbedringer
    • For å få enkle forklaringer på vanskelige begreper
    • Til å lage korte oppsummeringer av det dere har lært
    • For å se en sak fra flere sider
    • Som en ekstra hjelpelærer som kan forklare ting steg for steg
    • For å finne mer stoff om temaer dere jobber med
    • Som en idégenerator når dere skal i gang med prosjekter
    • For å øve på å stille gode spørsmål og være kritisk til svarene
    • Til rollespill – la KI-en spille en historisk person eller karakter fra en bok
    • Som språkvasker som hjelper med skrivefeil, grammatikk og setningsoppbygging
    • Som hjelp til å øve til en prøve – ta utgangspunkt i et tema, tekster, målark osv. og lage øvespørsmål, quizzer osv.

      Når vi tar i bruk kunstig intelligens (KI) i skolen, dukker det opp mange etiske dilemmaer som det er viktig og nyttig at vi lærere og elever sammen utforsker og diskuterer. For å hjelpe elevene til å bli ansvarlige og kunnskapsrike KI-brukere, trenger de å forstå både mulighetene og begrensningene som følger med KI-teknologi. Målet er å utnytte fordelene ved KI samtidig som vi bevarer viktige verdier som ærlighet, kreativitet og selvstendig tenkning.

      Tips til arbeid i klasserommet:

      1. Ha diskusjoner i klasserommet der elevene får utforske ulike synspunkter på KI-bruk

      2. Gi praktiske oppgaver der elevene må vurdere KI-generert innhold kritisk

      3. Lære elevene hvordan de kan bruke KI som et verktøy for læring, ikke en erstatning for egen tenkning

      4. Oppmuntre til refleksjon rundt de etiske sidene ved KI-bruk i samfunnet generelt

      En diskusjon om KI-genererte bilder kan være en nyttig start på å diskutere etiske dilemmaer i klasserommet. Her er det generert bilder ved hjelp av et KI-verktøy. Resultatet ser du under. Her er sykepleieren en ung, pen, hvit, slank kvinne, og ingeniøren en ung, pen, hvit, slank mann. Bildene uttrykker en skjevhet som tydelig eksluderer mangfoldet av mennesker som utfører disse yrkene. Hvorfor blir det slik? Hva sier det om treningsgrunnlaget til slike KI-verktøy? Hvordan kan slike skjevheter komme til uttrykk på andre måter i tekster generert av KI? På UiA har professor Gunnhild Kvåle forsket på KI og bildegenerering, se Lenker under. 

      KI-genererte bilder ut fra ledeteksten «a nurse» fra Midjourney, 2024. Hvilke stereotyper blir tydelige i disse bildene? Er det slik sykepleiere ser ut? Hvem blir eksludert i slike bilder? 

      KI-genererte bilder ut fra ledeteksten «an engineer» fra Midjourney, 2024. Hvilke stereotyper blir tydelige i disse bildene? Er det slik ingeniører ser ut? Hvorfor er alle bildene av menn?

      Kunstig intelligens produserer tekster, bilder, lyd og video som i økende grad er vanskelige å skille fra menneskeskapt innhold. Dette gjør det viktigere enn noen gang å trene elever i kritisk tenkning og kildekritikk. Når elever bruker KI-verktøy i skolearbeid eller møter KI-generert innhold i nyheter, sosiale medier eller søk på nettet, må de lære å stille spørsmål som: Hvem har laget dette? Hvordan er det laget? Kan jeg stole på informasjonen?

      I undervisningen kan man jobbe med enkle sammenligninger: be elevene vurdere forskjellen mellom en tekst skrevet av en medelev, en fagtekst fra læreboka og en tekst generert av KI. Hva kjennetegner dem? Hvilken virker mest troverdig, og hvorfor? På denne måten får elevene trening i å vurdere innhold, kilde og form. Man kan også bruke oppgaver der elevene skal etterprøve påstander, faktasjekke informasjon og oppdage mulige feil eller skjevheter i KI-generert innhold.

      Det er også relevant å samtale med elevene om hvordan kunstig intelligens «tenker». KI gir ofte svar som virker sikre og overbevisende, men bygger ikke på forståelse – bare mønstergjenkjenning og statistiske sammenhenger. Ved å be elevene undersøke hva slags datagrunnlag og instruksjoner som ligger bak en gitt tekst, bilde eller svar fra en chatbot, kan de øke bevisstheten om hvordan teknologien fungerer og hvilke begrensninger den har.

      Slik kan elevene bli ikke bare brukere av KI, men også bevisste lesere, vurderere og deltakere i en digital verden. Dette er en viktig del av det tverrfaglige temaet Demokrati og medborgerskap i LK20, og knyttes også til fagfornyelsens vekt på dybdelæring og kritisk kompetanse.

      Ressurser

      Lenker

      Andre temaressurser:

      Hva er kunstig intelligens?

      Hva er kunstig intelligens?

      En enkel innføring i hva kunstig intelligens er, hvordan KI-verktøy fungerer, og hvilke muligheter KI gir i klasserommet. For deg som vil forstå grunnprinsippene før du tar teknologien i bruk.

      les mer
      La elevene bruke KI som kreativ partner

      La elevene bruke KI som kreativ partner

      Praktiske metoder for å la elevene utforske KI som kreativt verktøy. Hvordan teknologien kan støtte elevenes skapende prosesser, styrke deres idéutvikling og gi rom for dypere faglig utforskning.

      les mer
      Kunstig intelligens og lærerens PfDK

      Kunstig intelligens og lærerens PfDK

      Hvordan KI kan integreres i din digitale lærerkompetanse og styrke din profesjonelle praksis. For deg som vil utforske hvordan ny teknologi kan styrke undervisningen og din rolle som pedagog.

      les mer
      KI som utjevnende verktøy

      KI som utjevnende verktøy

      Hvordan KI kan støtte mangfoldet i klasserommet gjennom tilpasset opplæring. Praktiske strategier for å bruke kunstig intelligens til å møte behovene hos både faglig sterke elever, elever som strever og flerspråklige elever.

      les mer
      Lærerens KI-verktøykasse

      Lærerens KI-verktøykasse

      Konkrete tips for hvordan du kan bruke KI i planlegging, vurdering og undervisning. Tidsbesparende verktøy og kreative løsninger som gjør lærerhverdagen enklere og mer inspirerende.

      les mer
      Kunstig intelligens og vurdering i skolen

      Kunstig intelligens og vurdering i skolen

      Hvordan kunstig intelligens kan utnyttes i vurderingsprosesser. Konkrete eksempler på bruk av KI for å skape bedre tilbakemeldinger, utvikle vurderingskriterier og egen vurderingspraksis.

      les mer

      Bidragsytere:

      Haakon Sundbø

      Haakon Sundbø

      Haakon Sundbø jobber innen IKT-utdanning ved Universitetet i Agder. Med bakgrunn i kompetanseutvikling for barnehage og skole, er Haakon en pådriver for profesjonell vekst innen PfDK. Han leder instituttets arbeid innen tilskuddsordning for lokal kompetanseutvikling i barnehage og grunnopplæring, samt insituttets EVU-tilbud.

      Les mer på uia.no

      E-post: haakon.sundbo@uia.no

      Gry Jacobsen

      Gry Jacobsen

      Gry Jacobsen er norsk- og engelsklærer, skolebibliotekar, og ressurslærer IKT på Grimstad ungdomsskole. Har jobbet i DEKOMP siden 2019 med å utvikle og gjennomføre kompetansehevingstiltak i partnerskap med kommuner, skoler, barnehager og fylke, med fokus på vurdering, digital didaktikk og trygg bruk av kunstig intelligens.

      Les mer på uia.no

      E-post: gry.jacobsen@uia.no

      Maria Taraldsen

      Maria Taraldsen

      Maria Taraldsen er realistlærer med spesialpedagogisk ekspertise fra Sam Eyde VGS. Siden 2019 har Maria jobbet i tilskuddsordningene med å utvikle og gjennomføre kompetansehevingstiltak i partnerskap med kommuner, skoler, barnehager og fylke, med fokus på vurdering, digital didaktikk og trygg bruk av kunstig intelligens.

      Les mer på uia.no

      E-post: maria.taraldsen@uia.no