Gjør kompetanseheving til kollektiv vekst
Hvordan kan en nettressurs for deling av digitale verktøy og opplæringsressurser bidra til vellykket kompetanseheving i en organisasjon?
Her finner du ressurser og eksempler på hvordan en felles digital plattform kan bli en fleksibel og effektiv drivkraft for kompetanseheving som fremmer tilgjengelighet, samarbeid og varig utvikling.
Digitale ressurser som base for kompetansehevingstiltak
Kompetansehevingstiltak foregår ofte over en lengre periode og består av planlegging og gjennomføring av samlinger, undersøkelser og kartlegginger. Presentasjoner fra samlinger blir delt, og det er ofte forventninger til mellomarbeid mellom samlinger for å legge til rette for utprøving og erfaringsdeling. Gjennom og i etterkant av et slikt forløp skjer det ofte at noen av deltakerne er forhindret fra å delta på alle samlinger, det kommer nye ansatte til, og vi har behov for en felles base for kompetansehevingstiltaket. Her får du se hvordan du gjennom å tilgjenngeliggjøre materiale kan legge til rette for utprøving og videreføring – også etter at vi er ferdige med tiltaket. Se under for eksempler og veiledninger i hvordan du kan gjøre dette i praksis.
Vi delte vi våre erfaringer med å bruke nettressurser som ressurs i kompetanseutviklingstiltak på den nasjonale konferansen for bruk av IKT i utdanning og læring (NKUL) i Trondheim 2025.
Alle temaressurser:
Felles nettressurser for kompetanseheving
Hvordan kan vi sikre at kompetanseheving faktisk fører til varig utvikling i praksis?
Padlet
Hvordan kan en enkel, visuell oppslagstavle bidra til felles læring og bedre informasjonsflyt?
Teams
Hvordan kan interne samarbeidsverktøy brukes til å strukturere og forankre kompetanseutvikling over tid?
Google Sites
Hvordan kan en enkel nettside gjøre det lettere å planlegge, dele og følge opp profesjonsutvikling?
WordPress
Hvordan kan en åpen ressursbank styrke deling, tilgjengelighet og videreutvikling i hele organisasjonen?
Bidragsytere:

Haakon Sundbø
Haakon Sundbø jobber innen IKT-utdanning ved Universitetet i Agder. Med bakgrunn i kompetanseutvikling for barnehage og skole, er Haakon en pådriver for profesjonell vekst innen PfDK. Han leder instituttets arbeid innen tilskuddsordning for lokal kompetanseutvikling i barnehage og grunnopplæring, samt insituttets EVU-tilbud.
Les mer på uia.no
E-post: haakon.sundbo@uia.no

Gry Jacobsen
Gry Jacobsen er norsk- og engelsklærer, skolebibliotekar, og ressurslærer IKT på Grimstad ungdomsskole. Har jobbet i DEKOMP siden 2019 med å utvikle og gjennomføre kompetansehevingstiltak i partnerskap med kommuner, skoler, barnehager og fylke, med fokus på vurdering, digital didaktikk og trygg bruk av kunstig intelligens.
Les mer på uia.no
E-post: gry.jacobsen@uia.no

Maria Taraldsen
Maria Taraldsen er realistlærer med spesialpedagogisk ekspertise fra Sam Eyde VGS. Siden 2019 har Maria jobbet i tilskuddsordningene med å utvikle og gjennomføre kompetansehevingstiltak i partnerskap med kommuner, skoler, barnehager og fylke, med fokus på vurdering, digital didaktikk og trygg bruk av kunstig intelligens.
Les mer på uia.no
E-post: maria.taraldsen@uia.no