Hvordan lykkes med digital kompetanseheving

For å møte fremtidens behov er det avgjørende å heve kompetansen i skolen. Hvordan sikrer vi at denne kompetansehevingen ikke bare blir nok en aktivitet på kalenderen, men faktisk fører til varig endring? Svaret ligger i å bygge robuste lærende nettverk der kommuner, skoler/barnehager og universitetssektoren samarbeider målrettet.

Partnerskap som nøkkel til suksess

Arbeidet i lærende nettverk baserer seg på sterke partnerskap. Universitetene bidrar med forskningsbasert kunnskap og pedagogisk innsikt, mens kommuner og skoleeiere setter rammene og skaper forankring. Lærere, skoleledere og ressurspersoner bringer inn praksiserfaring og kjenner utfordringene i hverdagen. Det er nettopp denne koblingen mellom teori og praksis som gir utviklingsarbeidet kraft og dybde.

Gjennom godt forankrede partnerskap og strukturerte prosesser kan vi skape en kultur for deling, utvikling og vekst som kommer både lærere og elever til gode. Denne nettressursen er utviklet for å vise hvordan dette arbeidet kan planlegges og gjennomføres for å skape en varig utviklet praksis. Her finner du en veiviser gjennom fire faser som vi har kalt Bygg, Lær, Del, Voks – fire steg som sammen utgjør fundamentet for et bærekraftig kompetansehevingsprosjekt.

Denne nettressursen er utformet for å være både en inspirasjon og en konkret verktøykasse. Utforsk de fire fasene og få tilgang til maler, ressurser og konkrete eksempler som kan hjelpe deg å lykkes med kompetanseheving i ditt lærende nettverk.

I 2024 delte vi våre erfaringer med å bygge lærende nettverk, gjennomføre kurs og veilede skoler og barnehager i å utvikle kompetanse videre på egen arbeidsplass på den nasjonale konferansen for bruk av IKT i utdanning og læring (NKUL) i Trondheim.

Hva finner du her?

Nettressursen er delt inn i fire hovedfaser som hver beskriver en viktig del av prosessen:

Bygg – Forberedelse og rigging av lærende nettverk: Hvordan skape gode rammer, rigge nettverket og forankre arbeidet hos alle involverte.

Lær – Felles kunnskapsbygging og praksisnær opplæring: Hvordan bygge felles forståelse, dele kunnskap og lære sammen gjennom praksisnære aktiviteter.

Del – Overføring til praksis og erfaringsdeling: Hvordan sikre at det som læres i nettverket også sprer seg og skaper endring i praksis.

Voks – Sikre varig endring og videreutvikling: Hvordan kompetansehevingstiltak videreføres over tid for varig effekt.

Alle temaressurser:

Bidragsytere:

Haakon Sundbø

Haakon Sundbø

Haakon Sundbø jobber innen IKT-utdanning ved Universitetet i Agder. Med bakgrunn i kompetanseutvikling for barnehage og skole, er Haakon en pådriver for profesjonell vekst innen PfDK. Han leder instituttets arbeid innen tilskuddsordning for lokal kompetanseutvikling i barnehage og grunnopplæring, samt insituttets EVU-tilbud.

Les mer på uia.no

E-post: haakon.sundbo@uia.no

Gry Jacobsen

Gry Jacobsen

Gry Jacobsen er norsk- og engelsklærer, skolebibliotekar, og ressurslærer IKT på Grimstad ungdomsskole. Har jobbet i DEKOMP siden 2019 med å utvikle og gjennomføre kompetansehevingstiltak i partnerskap med kommuner, skoler, barnehager og fylke, med fokus på vurdering, digital didaktikk og trygg bruk av kunstig intelligens.

Les mer på uia.no

E-post: gry.jacobsen@uia.no

Maria Taraldsen

Maria Taraldsen

Maria Taraldsen er realistlærer med spesialpedagogisk ekspertise fra Sam Eyde VGS. Siden 2019 har Maria jobbet i tilskuddsordningene med å utvikle og gjennomføre kompetansehevingstiltak i partnerskap med kommuner, skoler, barnehager og fylke, med fokus på vurdering, digital didaktikk og trygg bruk av kunstig intelligens.

Les mer på uia.no

E-post: maria.taraldsen@uia.no